Bilindiği üzere pek çok ülkede çalışanlar ve öğrenciler hafta içi iş ve okullarına giderken, hafta sonu da tatil yapıyorlar.
Hatta Türkiye’de bu durum zaman zaman değişebiliyor. Çünkü bazı iş yerleri haftada 5 değil 6 gün açık kalıyor. Dolayısıyla iş günü 6 tatil günü ise 1 gün olarak belirleniyor. Okullarda ise genel anlamda bir değişim olmuyor.
Son dönemde özellikle Avrupa’da yüksek sesle dile getirilen bir durum söz konusu. İş günlerinin 4’e indirilip, tatil günlerinin ise 3’e çıkartılması. Elbette bu durum okulları da kapsıyor.
Artık çalışanlar haftanın 4 günü işe gidecekler. Ekstra saatler ise mesai ücretine dahil edilecek. Nitekim benzer bir durum öğrenciler için de geçerli. Öğrenciler de 4 gün okula gidip 3 gün tatil yapacaklar.
Peki ama bu sistemi uygulamak zorunlu mu? Hemen yanıtlayalım, evet zorunlu. Bu sistemi uygulamayan ya da işçilerin hakkını yiyenlere ise çeşitli cezalar ön görülüyor.
Gelelim şimdi en önemli soruya. Bu sisteme ilk geçen ülke kim olacak? Daha da önemlisi Türkiye bu sisteme ne zaman geçecek?
Hali hazırda bu sistemi benimseyen ilk ülke Almanya olacak. Eğitimin 4 güne indirilmesi ise sonrası aşama.
İlk olarak iş günlerinin ülke genelinde 4’e düşürülmesi planlanıyor. Sonrasında ise okul günleri 4’e düşürülecek.
Türkiye bu sisteme ne zaman geçer sorusunun yanıtı ise biraz belirsiz. Keza ülkemizde hala Cumartesi günü çalışmama durumu bile netleştirilmiş değil. Yine de bekleyip göreceğiz.