Cattelan’ın Komedyen isimli duvara asılmış muz eseri 6,2 milyon dolara satıldı 

Posted by

Dole Muzundan Oluşan ‘Komedyen’ Eseri 6.2 Milyon Dolara Satıldı

Dünyaca ünlü müzayede evi Sotheby’s’in çağdaş sanat müzayedesinde duvara bantlanmış şekilde yerden 160 cm yukarıda duran Dole muzundan oluşan ünlü şakacı Maurizio Cattelan’ın ‘Komedyen’ isimli eser 6,2 milyon dolara satıldı. Muzun çürüdükçe değiştirilmesi için gerekli talimatlar ve orjinallik sertifikası da bulunuyor.

Fotoğraf: Sotheby’s

“ONU BİZZAT YİYECEĞİM”

Müzayedede en yüksek teklifi veren kripto girişimcisi Justin Sun, eserin sahibi oldu. Sun, yaptığı açıklamada Cattelan’ın eseri ile ilgili olarak “Eser, sanat, memler ve kripto para topluluğu dünyalarını birbirine bağlayan kültürel bir fenomeni temsil ediyor. Önümüzdeki günlerde, bu eşsiz sanatsal deneyimin bir parçası olarak muzun hem sanat tarihindeki hem de popüler kültürdeki yerini onurlandırarak, onu bizzat yiyeceğim” dedi.

Kripto girişimcisi ve sanat koleksiyoncusu Justin Sun/Fotoğraf: Steven Ferdman

TAHMİNLERİN 6 KATI FİYATINA SATILDI

Muz, daha önce Art Basel Miami Beach’te de sergilenmiş ve burada bir performans sanatçısı tarafından yenmişti. Sotheby’s’deki müzayedede ise tahmin edilen fiyatın altı katı bir değerle satıldı. Eserin açılış fiyatı 1-1,5 milyon dolarlık bir tahminle belirlenmişti.

SANATÇI MÜZAYEDE EVLERİ VE KOLEKSİYONCULARI ELEŞTİRİYOR

Sanatçının amacı, eserinin sanat piyasasına dair spekülasyonlara karşı hicivli bir eleştiri yapmaktı. Eserin aslında Manhattan’daki bir meyve tezgahında sadece 35 sente satılıyor. Eserin sahibi 64 yaşındaki Cattelan’ın görüşüne göre, normalde müzayede evleri ve koleksiyoncular büyük kazanç sağlarken, sanatçı bu süreçten genellikle fayda sağlamıyor.

Sanatçı Maurizio Cattelan, muz eserini piyasa spekülasyonlarına yönelik hicivsel bir gönderme olarak tasarladığını söyledi. Fotoğraf: The New York Times

Sanatçı bir röportajında, “Beni rahatsız eden şey, ilk satıştan sonra, eser el değiştirdikçe sanatçının artık kar elde edememesi. Müzayede evleri ve koleksiyoncular fayda sağlarken, piyasayı yönlendiren nesneyi yapan yaratıcı dışarıda kalıyor.” dedi.

KRİPTO DÜNYASININ DA İLGİSİNİ ÇEKTİ

Sotheby’s sözcüsü Karina Sokolovsky, “Sanat eserinin kavramsal doğası yalnızca geleneksel koleksiyoncu topluluğumuzun değil, aynı zamanda daha geniş kripto topluluğunun da ilgisini çekti. Potansiyel teklif sahiplerinden kripto ile ödeme yapma talepleri aldık.” dedi.

RİSKLİ BİR SEÇENEK

Finansal analistler ise bu satışı uzun vadede yatırım için riskli bir seçenek olduğunu belirtiyor. Fakat eser, farklı koleksiyoncular ve kripto dünyasından ilgi görmeye devam ediyor. Basında ve sanat dünyasında sansasyon yaratan eserle ilgili tartışmalar sürüyor.

İLGİLİ HABER

Mica Ertegün’ün Işık İmparatorluğu tablosu 121 milyon dolara satıldı

patronlardunyasi.com

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir